De uitgaven die we online doen stijgen ieder jaar fors en die lijn lijkt door te trekken. Tegenwoordig is vrijwel iedereen bekend met online shoppen. Zo worden de opties ook steeds aantrekkelijker. Je hoeft vaak niet meer te betalen voor het verzenden, je kan gratis retourneren en soms is het zelfs dezelfde dag nog in huis. Toch heeft online shoppen ook een keerpunt. Wanneer je namelijk niet voorzichtig genoeg omgaat met je gegevens, kan het zijn dat bijvoorbeeld je bankgegevens in verkeerde handen komen. In dit artikel geven we je een paar voorbeelden hoe je onveilige websites kan herkennen en wat je kan doen om het zekere voor het onzekere te nemen.

Maakt de sites gebruik van een veilige verbinding?

Tegenwoordig is het voor webshops vrij eenvoudig om aan een beveilgde verbinding te komen. Dit kan je herkennen doordat de URL begint met HTTPS. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een beveilgde verbinding, is het voor hackers vrijwel onmogelijk om de gegevens te onderscheppen wanneer je gaat afrekenen op de site. Heeft de site geen beveiligde verbinding? Kijk dan of dit wel het geval is bij het afrekenen, hier wordt je namelijk nog wel eens doorgestuurd naar een externe website. Is dit ook niet het geval, neem dan geen risico en doe hier geen aankopen.

Verzeker je aankopen

Ook al is een website wel helemaal beveiligd, dan kan het alsnog dat een webshop niet aan zijn verplichtingen voldoet. Bijvoorbeeld doordat ze het product niet leveren. Twijfel je over een website? Check dan de recensies van de desbetreffende site voordat je overgaat op de aankoop. Daarnaast kan je ook kiezen om je product aangetekend op te laten sturen, zodat je een bewijs hebt mocht het product niet worden geleverd. Tevens kan je je aankopen verzekeren door ze te kopen met een kredietkaart. Mocht de verkopende partij niet aan zijn verplichtingen voldoen, kan je eenvoudig het geld laten terugstorten op jouw rekening.

Vertrouw op je instinct

Vaak klopt je eerste ingeving, zo ook bij een website. Als er iets niet helemaal pluis is aan een website, dan zie je dat vaak al op het eerste gezicht. Navigeer ook eens door de website en kijk of je twijfelachtige dingen ziet. Staat de websites bijvoorbeeld wel ingeschreven bij de KvK? Hebben ze een bezoekadres? Kan je ze makkelijk bereiken via de mail of telefoon?