Underlayment is een plaatmateriaal van hout. Het materiaal bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Vroeger werd het voornamelijk gebruikt voor bouwwerk. Nu wordt het ook steeds vaker gebruikt voor andere toepassingen. Zo kun je er zelfs meubels van maken, denk aan een kast of zelfs een keuken. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt met dit materiaal? Lees dan snel verder.

Steeds veelzijdiger

Underlayment kan zowel voor constructieve als decoratieve toepassingen worden gebruikt.  De toepassingen worden steeds veelzijdiger. In de bouw wordt het vaak als constructieve toepassingen gebruikt maar tegenwoordig ook steeds vaker door particulieren. Zo worden ze voornamelijk gebruikt als basisplaat voor vloeren en daken. De platen zijn erg sterk, stabiel en betaalbaar. Daarnaast zijn ze erg licht van gewicht en makkelijk toepasbaar. Een underlayment plaat biedt een hele sterke constructie en is daarnaast heel makkelijk en snel aan te brengen. Daarom is deze soort erg populair bij het afwerken of opbouwen van diverse soorten wanden.  Tegenwoordig worden er namelijk steeds vaker meubels van gemaakt. Zo kan het gebruikt worden voor het maken van kasten, bedden of zelfs keukens. De platen kunnen heel makkelijk worden bewerkt waardoor je kunt zorgen voor de uitstraling die je zoekt en die bij het interieur past. Ook buiten kun je underlayment gebruiken. Echter is het dan wel noodzakelijk om een watervaste underlayment plaat te gebruiken die wel tegen bepaalde weersinvloeden kan. 

Verschillende diktes

Je hebt de platen in diverse diktes. Niet elke plaat heeft namelijk dezelfde dikte. Je kunt over het algemeen kiezen uit een plaat van 9 millimeter of een plaat van 18 millimeter dik. De plaat van 9 millimeter is vrij dun. Deze soort wordt vaak gebruikt bij toepassingen die maar tijdelijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tijdelijk dichtmaken van een raamkozijn of het afschermen van een gat in een plafond. Ook wordt de underlayment plaat van 9 millimeter dik wel eens gebruikt voor het maken van een plafond of voorzetwand. De plaat van underlayment 18mm dik wordt juist gebruikt voor toepassingen die meer stevigheid nodig hebben. Deze soort platen worden vaak gebruikt als vloerplaten bijvoorbeeld. Daarnaast worden de platen van 18 millimeter dik ook wel eens toegepast als dakbeschot. De platen zijn voorzien van een mes-en groefverbinding aan de zijden van de plaat of rondom. Dit zorgt ervoor dat je de platen gemakkelijk in elkaar kunt schuiven. 

Zoals er is beschreven kun je de underlayment platen dus voor heel veel verschillende soorten doeleinden gebruiken. Zo kun je voor jouw klusjes kijken welke soort van toepassing is.