Wanneer je een nieuwe woning hebt weten te bemachtigen, moet er vaak nog een hoop gebeuren voordat je er daadwerkelijk in kan gaan wonen. Zo wil je natuurlijk de woning aanpassen aan jouw stijl. Daar hoort ook een hoop klussen bij. Dit kan je uitbesteden of je kan zelf aan de slag gaan. Voor bepaalde klussen is het verstandig om een specialist in te schakelen, maar hoe gaaf is het als je straks op de vloer loopt die je zelf hebt gelegd en kijkt tegen de muren die je zelf hebt geverfd. In dit artikel geven we tips over hoe je zelf laminaat kan leggen en wat je ervoor in huis moet halen!

Leggen van laminaat

In principe kan iedereen laminaat leggen. Echter, wanneer het gaat om een verdieping met ontzettend veel deuren, dan kan het een hoop frustratie schelen door het uit te besteden doordat je anders alles op maat moet maken. Naast het laminaat moet je nog een paar producten aanschaffen om de vloer goed te kunnen leggen. Ten eerste moet je een ondergrond leggen voor onder het laminaat. Dit zorgt ervoor dat het laminaat wordt gedempt. Hierdoor zal het laminaat rechter en stabieler liggen en zorgt er tevens voor dat er minder geluid doorkomt voor eventuele onderburen. Wanneer er vloerverwarming in de woning ligt, dien je hiervoor een speciale ondergrond te leggen.

Leg het laminaat minstens een dag voordat je het gaat leggen in de desbetreffende ruimte zodat het laminaat kan acclimatiseren. Vaak zal het laminaat dan nog ietwat uitzetten. Laminaat kan je makkelijk in elkaar klikken en hoef je verder niet extra aan elkaar te bevestigen. Wel is het handig om een blokje en een hamer te gebruiken om er zeker van te zijn dat het laminaat goed tegen elkaar ligt. Wanneer dit niet zo is, ga je het in een later stadium merken. Houd er rekening mee dat je het laminaat altijd ongeveer een centimeter van de muur af legt. Dit is omdat het hout nog kan gaan uitzetten en anders zal gaan opbollen. Begin in een hoek met het leggen en leg het laminaat in de lengte, dit is een trucje waardoor de woning groter lijkt. Begin steeds een nieuwe rij met het overgebleven stuk laminaat van de voorgaande rij. Hierdoor gaat het laminaat tevens kriskras door elkaar liggen, waardoor het stabieler wordt.

Op maat maken

Wanneer je aan het einde van een rij komt, zal je het laatste stuk laminaat op maat moeten knippen of snijden. Het makkelijkste is om dit te doen met een laminaatsnijder. Hierdoor kan je eenvoudig met een simpele handeling een recht stuk van het laminaat afhalen. Wanneer je bij een hoek komt of bijvoorbeeld moet werken om een stopcontact, dien je een decoupeerzaag te hebben. Het beste kan je eerst op het laminaat tekenen wat weg gezaagd moet worden. Het stuk laminaat kan je vervolgens klemmen op een werkbank en naar wens op maat zagen.

Plinten leggen

Voor het leggen van plinten heb je wederom een decoupeerzaag, werkbank en een plintenknipper nodig. Met een plintenknipper kan je de plinten eenvoudig afknippen in een hoek van 45 graden waardoor de stukken perfect in elkaar passen. Met behulp van de decoupeerzaag en werkbank kan je wederom weer alles op maat zagen wanneer je ergens omheen moet werken.