Naarmate mijn ouders ouder worden, betrap ik mezelf erop dat ik steeds te weten kom over zaken waar de ouderen in Nederland tegenaan lopen. Zo twijfelden mijn ouders in eerste instantie of zij wel de types waren voor een rollator. Na een paar vervelende vallen en ongelukjes moesten ze helaas toch echt toegeven dat zo’n rollator misschien niet zo’n slecht idee was. Zeker wanneer het betekende dat zij hun enige stukje zelfstandigheid nog zouden behouden. Het uitzoeken en kopen van een rollator klinkt in eerste instantie erg eenvoudig. Totdat je er achter komt hoeveel verschillende rollators op de markt zijn. Neem je een rollator met stevige wielen of zijn de lichtgewicht rollators toch de betere optie?

Onderscheid maken en verder zoeken

Mijn advies is om eerst een globaal onderscheid te maken in de rollators die aansluiten bij de wensen van de ouderen, in dit geval mijn ouders. Mijn moeder kan niet meer zoveel tillen. Veel dingen zijn te snel te zwaar voor haar. Daarom leek het mij een goed idee om haar een keuze aan te bieden uit allerlei lichtgewicht rollators. Deze rollators worden lichtgewicht rollators genoemd, omdat ze maar liefst 8 kilo minder zwaar zijn. Die 8 kilo kan voor mijn moeder echt het verschil maken. Mijn vader trekt het nog wel om een gewone rollator te gebruiken. Al zie ik dat de grip die hij heeft op dingen gestaag slechter wordt. Daarom wilde ik graag een rollator voor hem vinden waarbij de grip vereenvoudigd is. Hij heeft immers niets aan een rollator als hij zijn grip verliest, de wagen doorrijdt en hij alsnog op de grond ligt.

Het een en ander uitproberen

Voordat je zomaar een rollator uitzoekt voor je ouders, is het verstandig om ze eerst het een en ander te laten proberen. Kies jij een rollator voor hen uit? Dan kan je er donder op zeggen dat ze de rollators waarschijnlijk niet gaan gebruiken. Gelukkig bieden de meeste winkels voor rollators een probeersessie aan. Je selecteert simpelweg een paar geschikte rollators en je laat ze langs komen. Mijn ouders vonden dat heerlijk. Ze hadden hierdoor namelijk zelf in de hand met welke rollator ze straks over straat gingen lopen. Voor mijn moeder werden er een aantal mooie lichtgewicht rollators geleverd en voor mijn vader wat rollators die erg gebruiksvriendelijk waren.

Eindelijk weer wat bewegingsvrijheid

Ik heb van vriendinnen gehoord dat niet alle ouderen graag zo’n rollator willen. Het is een stukje trots. Dat was ook zeker het geval voor mijn ouders. Totdat ze even rond konden lopen en een paar rollators konden testen. Tijdens de proefritjes realiseerden zowel mijn vader als mijn moeder hoe fijn zo’n apparaat kan zijn. Met een geschikte rollator heb je als ouder persoon weer wat bewegingsvrijheid.