Mensen die gezond en fit willen leven moeten ervoor zorgen dat ze in beweging blijven. Maar het wandelen of sporten kan soms problemen geven voor de voeten en knieën. Hier een aantal dingen die van belang zijn bij het sporten of het bewegen.

Goede schoenen.

Als je veel aan het lopen bent is het belangrijk dat je beschikt over goede schoenen. Deze moeten zorgen voor stabiliteit en comfort. Het belangrijkste is dat er een goede zool onder de schoen zit die je ondersteund tijdens het lopen. Daarnaast is het ook van belang om een goede afwikkeling te hebben van de voet. Dit zorgt ervoor dat je lekker kunt blijven wandelen en geen last krijgt van je benen. Gebruik goede stevige schoenen die zowel de onderkant als de zijkanten van je voeten steun geven tijdens het lopen. Dit voorkomt dat je gaat schuiven en wegglijd.

Steunzolen

Het is van belang dat je goed loopt tijdens het wandelen of tijdens het sporten. Anders kun je zeker op een wat latere leeftijd last krijgen van kwalen aan je voeten, schenen, bovenbenen en knieën. Hier kun je vervelende infecties en andere complicaties oplopen. De pijn in je knieën kun je verhelpen door steunzolen te dragen bij het lopen. Dit verminderd de tik die jouw knie krijgt wanneer je jouw voet op de grond zet. Zo voorkom je ook overpronatie een van verschijnselen die het meest voorkomt bij mensen die lopen. Naar schatting heeft 50-60% van heel Europa hier last van. Deze manier van lopen kan zorgen voor een peesplaat ontsteking, of hielspoor. Verder kan het zorgen voor knie en rugklachten.

Wandelstok

Voor sommige mensen is het ook handig om een wandelstok mee te nemen. Dit omdat ze als ze vermoeid zijn anders gaan lopen. Die andere manier is meer belastend voor de spieren dan dat je dit op dat moment voelt. Door gebruik te maken van de wandelstok is er betere ondersteuning voor het bovenlichaam tijdens het lopen. Zo krijg je minder snel last van je rug en schouders. Hierdoor kun je langer door blijven gaan en blijf je fit.

Goede jas

Tijdens het wandelen is het van belang dat je goed beschermd bent tegen de kou en tegen de regen. Door een goede waterdichte jas te kopen blijf je lekker warm en droog. Verder is het fijn om zakken in je jas te hebben zodat je spullen zoals sleutels en eventueel iets van een kleine paraplu of een flesje drinken in te doen zodat je geen rugzak meer nodig hebt.