Het wil nog wel eens fout gaan in de cryptocurrency branche, zo hebben hackers in de laatste jaren ontzettend veel geld verdient aan het hacken van online exchanges, maar ook de crypto wallets van particuliere investeerders. Dit artikel geeft je enkele tips voor als je veilig cryptomunten wilt kopen en bewaren.

Wallet beveiligen is zeer belangrijk

Je wallet is waar je het grootste gedeelte van de coins, zoals ethereum, die je niet gebruikt voor het investeren in bewaart, in de meeste gevallen wordt dit via het internet gedaan, wat niet altijd even veilig is. Het is vrijwel onmogelijk om een online wallet te hacken, echter is het wel mogelijk dat hackers door middel van malware (keyloggers, etc.) op je computer de sleutel naar je wallet weten te vinden. Het hoeft je waarschijnlijk niet verteld te worden, maar mocht dit gebeuren ben je vanzelfsprekend alles kwijt. Zou heel zonde zijn! Het is daarom verstandig om dit soort dingen op een USB stick te bewaren die je nooit aansluit op het internet, zo ben je er zeker van (behalve als je een fysieke inbreker hebt) dat het veilig opgeslagen is. Het is handig om tenminste één backup te maken indien je de usb stick kwijtraakt.

Niet al je vertrouwen op online exchanges leggen

Omdat er nog niets fout is gegaan bij jouw gekozen online exchange, betekent dit niet meteen dat je cryptocoins daar helemaal veilig zijn. Het hoeft maar één keer fout te gaan en dan ben je alles waar je tijd en moeite in hebt gestoken meteen kwijt. Om dit tegen te gaan is het verstandig om ten minste een 2-factor authenticator aan te zetten op de gekozen online exchange. Echter is het altijd verstandiger om je cryptocoins in een wallet te bewaren.

Recovery seed

Indien je plotseling de PIN van je wallet kwijt bent heb je gelukkig een unieke recovery seed verkregen bij het aanmaken van je wallet, deze bestaat uit 12 tot 24 willekeurige woorden en is waarschijnlijk één van de belangrijkste dingen die je absoluut niet kwijt moet raken. Dit is namelijk je enige hoop indien je de PIN van je wallet kwijt raakt. Zorg er ook voor dat het niet mogelijk is voor hackers om deze recovery seed te verkrijgen, door het bijvoorbeeld fysiek op te schrijven (en heel goed te bewaren waar je het niet vergeet) en in een kluis of iets dergelijks te bewaren. Je weet nooit hoe belangrijk je wallet op de lange termijn is dus zorg er voor dat deze optimaal beveiligd is.