Het wordt tegenwoordig steeds populairder om eens in de week of vaker een vegetarische vervanger te nemen in plaats van vlees. Maar er zijn ook veel mensen die ervoor kiezen om helemaal geen vlees en vis meer te eten, dit zijn de vegetariërs. Dan zijn er ook nog mensen die behalve vlees en vis ook alle andere dierlijke producten, zoals zuivel en eieren, afzweren. Dit zijn de veganisten. Hoewel het knap is dat vegetariërs en veganisten dit voedsel kunnen afzweren, brengt dit ook nadelen voor hun mee. Er zijn namelijk bepaalde voedingsstoffen die meer voorkomen in dierlijke producten. In deze blog bespreek ik welke voedingsstoffen dit zijn en hoe veganisten en vegetariërs deze op een alternatieve manier kunnen binnen krijgen.

Eiwitten

Allereerst zitten er natuurlijk veel eiwitten in dierlijke producten, dit is voor veel mensen bekend. Voor vegetariërs is het natuurlijk wel mogelijk om deze eiwitten binnen te krijgen door het eten van eieren of het consumeren van zuivel. Voor de veganist is dit echter een moeilijker verhaal. Zij kunnen immers geen dierlijke eiwitten binnen krijgen, maar er zijn ook plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten zitten in veel producten, zoals granen, groenten, peulvruchten, noten en zaden. Zo bevatten cashewnoten bijna 20 gram plantaardig eiwit per 100 gram en bevatten doperwten 5 gram plantaardig eiwit per 100 gram. Er is ook quinoa, soja en hennepzaad. Deze bevatten wel alle 20 aminozuren die dierlijke eiwitten ook bevatten. Zodoende worden quinoa en hennepzaad de laatste tijd ook wel superfood genoemd.

Vitamines en mineralen

Behalve de eiwitten kunnen vegetariërs en veganisten ook een minder toereikend gehalte aan vitamines en mineralen ontwikkelen. Deze moeten natuurlijk via het voedsel zoveel mogelijk worden ingenomen, maar als dit niet voldoende lukt kan een supplement de aanvulling bieden. Binnen de vitamines moet er extra gelet worden op vitamine B12 en op vitamine D. Vitamine B12 kan voor vegetariërs gevonden worden in melk en kaas en is voor veganisten niet binnen te krijgen. Vitamine B12 bevindt zich immers alleen in dierlijke producten, een supplement biedt hier dus uitkomst. Vitamine D kan door vegetariërs binnen gekregen worden door het eten van vette vissoorten als zalm en makreel, maar is voor veganisten moeilijker binnen te krijgen. Vitamine D bevindt zich namelijk alleen in dierlijke producten. Bovendien wordt het toegevoegd in margarines en braadproducten. Veganisten kunnen vitamine D dus alleen voldoende binnenkrijgen door genoeg zonlicht. Binnen de mineralen moet er ten slotte gelet worden op zink, ijzer, calcium, jodium en de omega-3 vetzuren.