Werk jij met gevaarlijke stoffen of vloeistoffen? Moet jij wel eens olieproducten of andere vloeistoffen opslaan of vervoeren? Dan moet je volgens de Nederlandse wetgeving lekbakken hebben. Tegenwoordig kun je heel makkelijk lekbakken online bestellen. Het enige waar je op moet letten, zijn de specificaties die vastgelegd zijn in de Nederlandse wet. De opslag van gevaarlijke vloeistoffen brengt namelijk risico’s met zich mee. Om die kans op gevaar zo klein mogelijk te maken, zijn er strenge eisen waar lekbakken aan moeten voldoen. Vandaag geven wij antwoord op de vraag: waar let je op als je lekbakken online besteld?

Eisen voor lekbakken vanuit de wet

Aangezien de opslag en transport van gevaarlijke vloeistoffen allerlei risico’s met zich meebrengt voor mens en milieu, zijn er strenge eisen voor lekbakken vastgesteld in de Nederlandse wetgeving. In Nederland staat de veiligheid van de werknemer namelijk altijd voorop. Bovendien moet er ook aan het milieu gedacht worden. Daarom zijn er allerlei wetten die het milieu en de werknemer beschermen. De regels waar een lekbak aan moet voldoen is daar een voorbeeld van.

Wanneer je online lekbakken gaat bestellen, moet je eerst controleren of de bakken in kwestie wel voldoen aan de eisen vanuit de wetgeving. Zo moeten gevaarlijke vloeibare stoffen in een verpakking op een lekbak staan. Niet elke bak kun je gebruiken als lekbak. In de Nederlandse wet staat vastgesteld dat je bakken pas lekbakken kunt noemen wanneer er aan de volgende eisen is voldaan: de hoeveelheid opvangcapaciteit en de bestandheid van de bakken tegen stoffen die erop geplaatst worden. Afhankelijk van je werkzaamheden kunnen er nog meer eisen zijn waar je rekening mee moet houden wanneer je deze bakken online gaat bestellen.

Opvangcapaciteit en bestandheid lekbakken

Er zijn een aantal vuistregels die je kunt hanteren wanneer je online deze bakken gaat bestellen. Zo moet je eerst weten wat voor vloeistof je op de lekbak wilt plaatsen. De opvangcapaciteit waar de lekbakken aan moeten voldoen is namelijk afhankelijk van de verpakkingseenheid van de vloeibare stof in kwestie. In de Nederlandse wet staat namelijk vastgesteld dat de opvangcapaciteit van een lekbak minimaal 110 procent van de inhoud van de verpakking van de vloeistof moet zijn. Hiermee garandeer je dat de lekbak nooit overloopt. Zo is het zeker veilig voor het personeel en het milieu.

Tot slot de bestandheid van de bakken die je online gaat bestellen. Wanneer je een bijtende vloeibare stof wilt bewaren op een lekbak, moet de bak hier natuurlijk wel tegen kunnen. Het is erg onhandig als de stof door de bak heen brandt. Om zo’n situatie te voorkomen is de eis dat lekbakken bestand moeten zijn tegen de gevaarlijke vloeistoffen. Best logisch eigenlijk.