De rokers onder ons weten het inmiddels wel, roken is niet gezond. Het is ook zeker niet goedkoop en mensen die roken zullen vast wel eens wensen voor een goedkoper alternatief. Dit artikel vertelt je wat meer over elektrisch roken en hoe het wellicht in je voordeel kan werken.

Wat je wellicht nog niet wist over sigaretten

Iedereen die rookt weet wel dat er in een sigaret diverse ongezonde stoffen zitten. Natuurlijk heb je teer, nicotine (wat overigens alleen verslavend is, niet kankerverwekkend) en koolmonoxide. Bij de verbranding van een sigaret komen er echter nog meer schadelijke stoffen vrij, waaronder terpentine en fosfor. Ook benzeen, wat in Nederland niet eens meer verkocht mag worden, komt vrij bij het roken van een sigaret. Dit is de reden dat roken zo slecht is en waarom veel mensen er fors op tegen zijn. Gelukkig zijn er meerdere opties om het roken van sigaretten te vervangen, verhelpen, of in ieder geval te verminderen.

Stoppen met roken

Roken is één van de moeilijkste verslavingen om vanaf te komen, het is ook een ernstige verslaving om te hebben voor je gezondheid, dus het is verstandig om te stoppen. Dit kan je natuurlijk zelf proberen, ook kan je gedragsmatige begeleiding verkrijgen waardoor je er niet alleen voor staat. De basis zorgverzekering vergoedt één keer per kalenderjaar de gedragsmatige begeleiding, dus indien je graag wilt stoppen met roken en dat niet zelfstandig lukt is het voor jou wellicht interessant om zo’n gedragsmatige begeleiding aan te vragen. Dit kan 1 op 1 of in groepsverband.

Elektronisch roken

Aangezien bij elektrische sigaretten verdampt wordt in plaats van verbrandt is het al veel gezonder. Je hebt dan geen last van stoffen die na de verbranding van een sigaret vrijkomen. Dat zijn er nogal wat dus het is hoe dan ook al beter dan gewone sigaretten roken. Als je er voor kiest om een elektrische sigaret met nicotinehoudende vloeistof zal je als nog te maken hebben met nicotine, wat voor de hart- en bloedvaten niet bepaald geweldig is en alsnog verslavend is. Als je dus echt het roken volledig wilt vervangen met elektrisch roken is het verstandig om een vloeistof te nemen die geen nicotine bevat. Dus als je niet kan stoppen met roken maar alsnog wilt verminderen is een elektrische sigaret voor jou misschien dé oplossing, je kan dan ook bijvoorbeeld steeds minder elektrisch roken totdat je volledig bent gestopt.